Søg:  
 
 Forside
 Kontakt
 Indledning
 Sidste Opdateringer
 Nordborg Amt
   Als Nørreherred
     Nordborg Slot
     Norborg Flække
     Nordborgs huse 1699
     1. Kvarter
     2. Kvarter
     3. Kvarter
     4. Kvarter
     Nordborg len
     Nordborg Ladegaard
     Nordborg parceller
     Købingsmark (Halvboelene).
     Pøhl
     Holm (gårde)
     Holm (kåd og steder)
     Havnbjerg
     Lavensby
     Melsgaard len
     Melsgaard parceller
     Mels
     Oksbøl
     Brandsbøl
     Broballe
   Egen herred
 Sønderborg Amt
 Samlinger til Øen Als historie og beskrivelse
 Chr Knudsens Familiehistorie
 Slægtstavler
 FOLKETÆLLINGER NORDBORG AMT
 FOLKETÆLLINGER SØNDERBORG AMT
 Uddrag af Standesamt
 Uddrag af Egen sogns kirkebog.
 Forlovelser i Egen 1851-1874
 Forlovelser i Egen 1911-1922
 Egen sogn Folkeregister
 Vielser af Holmboere 1821-1831
 Vielser af Holmboere 1832-1841
 Vielser af Holmboere 1841-1859
 Vielser af Holmboere 1860-1869.
 Vielser af Holmboere 1870-1879.
 Vielser af Holmboere 1880-1889
 Vielser af Holmboere 1890-1898.
 Augustenborg Kirkebogsregister A-H
 Augustenborg kirkebogsregister I-R
 Augustenborg Kirkebogsregister S-Å
 Augustenborg Begravelsesregister 1920 til 1935
 Fødte Sønderborg 1923-1929
 Fødte Sønderborg 1929-1939
 Konfirmerede drenge Sønderborg 1924-1929
 Konfirmerede drenge Sønderborg 1930-1937
 konfirmerede drenge Sønderborg 1938-1943
 Konfirmerede drenge Sønderborg 1944-1946
 Konfirmerede piger Sønderborg 1924-1929
 Konfirmerede piger Sønderborg 1930-1939
 Konfirmerede piger Sønderborg 1939-1946
 Udvandrede fra Als
 Personregister 1800-1968
 Egen, viede 1905-1920
 Egen konfirmerede 1905-1924
 Egen konfirmerede 1925-1949
 Egen konfirmerede 1950-60
 Egen kirkebog, døde 1902-1919.
 Egen kirkebog døde 1920-1939
 Egen sogns kirkebogsregister
 Egen kirkebog døde 1940-1953
 Nordborg kirkeregister
 Notmark kirkebog 1820 - 1853
 Svenstrup Sogn Kirkeregister
 
 
Nordborg Ladegaard
 
 
 
 
Nedennævnte har jeg 23 nov 2007 modtaget af Jens Hansen Møller i Nordborg 
 
UDSTYKNINGEN 
 
Forgængerne for Hertug Frederik Carl havde udpint det Nordborgske Hertugdømme så me¬get at han i 1729 overdrog det til den danske krone og rejste til Plön. 
 
Fra den tid lod kronen de under hertugdømmet hørende besiddelser, administrere og styre af en amtmand. Nordborg Slot og avlsbygningerne var navnlig under Hertug Joachim Fre¬de¬rik kommet så slemt i forfald. Og efter at der i 1762 havde været kvægsyge (mund og klovsyge) på Ladegaarden, vilde det blive et bekostelig foretagende, at få gennem¬ført de nødvendige forbedringer.  
Det blev derfor besluttet at sælge slottet og den dertilhø¬rende avls¬gård med jord.  
I 1766 solgtes hovedbygningerne til privat eje og i 1770 gik man i gang med det forberedende arbejder, til Ladegaardens bortsalg. 
 
Kaptajn og Overlandmåler Bruyn fortog opmalingen og jordens deling i 23 parceller. 
 
Udstykningen på Nordals var påbegyndt 1767, og var de fleste steder blevet opmålt af Bruyn. 
 
 
 
Opmålingen skete efter hamborgske tønder land. 1 tønder land er 3202 ruder (0.7004 ha.) 
 
Samtidig blev der udarbejdet “BETINGELSER fra den på Øen Als beliggende NORDBORG LADEGAARD tilhørende Landeri, ved offentlig Licitation, Stykvis, med fuld Ejendomsret, skal sælges”.  
Den er skrevet på tysk, som var det offentlige sprog. Den består af 20 udførlige paragraf¬fer.  
(Se mere i dokument). 
 
Ladegaardens jorde blev delt i 23 parceller, og den 6. august 1772, blev der afholdt offentlig auktion over parcellerne, med tiltrædelse 1. maj - med det af gud forventede år - 1773.  
I følge betingelserne skulle de bebygges inden 4 år. 
 
Hovedparten af arealet henlå indtil opmålingen i hver for sig indhegnede marker. 
Østerlund, 113 tønder land. (79,9 ha.) 
Vesterlund, 136 tønder land. (95,9 ha.) 
Rugløkke og Søvang, 132 tønder land. (92,5 ha.) 
Augustenhof, 186 tønder land. (130,6 ha.)  
Stevning Mose, 20 tønder land. (15,3 ha.)  
Gammeldam, 28 tønder land. (19,6 ha.) 
Oldenor, 2 tønder land. (1,4 ha.) 
Møllemaj, 12 tønder land. (8,5 ha.)  
 
Tilsammen, 631 tønder land. (443,6 ha.)  
 
 
BETINGELSER 
fra den på øen Als beliggende 
NORDBORG LADEGAARD 
tilhørende landeri, 
ved offentlig licitation, stykvis, med 
fuld ejendomsret, skal sælges. 
 
Fra originalt dokument skrevet på tysk, oversat (i uddrag) af Hans Hansen Møller. 
 
§ 1. 
Med disse betingelser følger en beskrivelse af de forskellige parceller, beliggenhed og størrelse, angivet i tønder og hvilket land og enggrund de er forbunden med, og adgang til dem, hvor der i forvejen ingen vej findes, og hvor meget enhver køber skal betale i Canon (afgift) hvert år. Parcellerne er målt op, og afmærket med pæle, og enhver har at rette sig derefter. 
 
§ 2. 
En tønde er regnet til 320 rute, en skæppe til 40 rute, og 1/16 skæppe til 2½ kvadrat rute. En rute er regnet med 16 fod Hamborg mål. 
Hr. kaptajn og overlandmåler BRUYN har foretaget opmålingen med al mulig akkuratesse. Her imod nytter ingen indvendinger, om også den nye ejer lader arealet opmåle på ny. Hvor der findes volde eller grøfter er grænsen i midten af dem. Også for de parceller som grænser mod Nordborg Flække, Holm, Pøl, Lavensby og Oksbøls jorder, gælder skellet i midten af vold eller grøft. Hvor der ingen vold findes, må landliggerne i fællesskab selv sætte en vold, og tage jorden dertil fra sin egen grund, og derefter selv vedligeholde sin side. 
 
§ 3. 
Parcellerne bliver udliciteret i den rækkefølge som de er angivet i betingelsen. den højestbydende får tilslag, hvis han ellers opfylder betalingsbetingelserne, og efter 6 uger eller endnu kortere tid, det endelige tilslag.  
 
§ 4. 
Det træ som findes på de forskellige parceller, kan køberen overtage til den pris som det bliver takseret til af to upartiske sandemænd og hr. justitsråd og amtsforvalter AMBDERS, og kan så skalte og valte med det som han selv vil. Hvis en eller anden ikke vil overtage træet til den pris som det er takseret til, vil det blive solgt ved offentlig auktion. Køberen skal have lov til at færdes på jorden ved hugning og bortkørsel, og det skal være tilendebragt i løbet af et år eller måske et par måneder til. 
 
§ 5. 
Med hensyn til udbetalingen af købesummen, og det på parcellen vurderede træ, må køberen, for at få den endelige ejendomsret, stille sikkerhed ved kaution eller pantsætning, også hvad angår forpligtelsen vedrørende byggepligten på parcellerne. Indtil dette sker er det endnu Hans Kongelig Majestæts ejendom. 
 
§ 6. 
Tiltrædelsen til de nævnte parceller sker til den 1. maj, med det af gud forventede år 1773, og bliver til den tid overdraget til samtlige købere efter nævnte beskrivelse. Enhver køber har dog lov til at begynde med opførsel af bygninger og vintersæd såning i dette år omkring Martini (Mikkelsdag). For at lette dette arbejde, kan der fra Ladegaarden fås hjælp til pløjning. Den forhåndenværende gødning som findes på gården kan afhentes, og skal bedst mulig fordeles efter tøndeantal. 
 
§ 7. 
Ved førnævnte tiltrædelse, nemlig den 1. maj 1773 som førhen nævnt, forfalder 1/3 del af købesummen, og betalingen for træet til den pris som det er takseret til, og er at erlægge i Nordborg Amtstue. De øvrige 2/3 del af købesummen har køberen an frist med anden 1/3 del til den 1. oktober 1774, og sidste 1/3 del til den 1. oktober 1775, og til den tid at forrente restsummen med 4%. Det stilles enhver frit at betale hele købesummen på en gang eller benytte nævnte afdragsform. Enhver kan også afdrage gælden til hvilken tid han vil, men det skal anmeldes til det Kongelige Rentekammer et ½ år forud. Til alt er betalt, gælder det som er nævnt i slutningen af § 5.  
 
§ 8. 
Ved overdragelsen tildeles det køberen, når han stiller den tilstrækkelige kaution og opfylder købebetingelserne, at skalte og valte med det som hans øvrige ejendom. En parcel kan godt deles i flere dele med de betingelser, at der er byggepligt på hver del og overtager de afgifter som påhviler jorden. Der skal søges om tilladelse til udstykningen på Nordborg Amtstue, og kan gives på ustemplet papir, og uden omkostninger. 
 
§ 9. 
Enhver parcel skal af køberen bebygges på hans bekostning med et familiebrug og vedligeholdes i brugelig stand. Til dette gives der køberen en frist på 4 år fra den dag overtagelsen skete. Bygningerne skal brandforsikres, og bidraget betales af ejeren. 
 
§ 10. 
Som årlig afgift har køberen ikke andet at betale, end hvad der er nævnt i beskrivelserne af hver parcel. Nogle af parcellerne er fritaget for afgift de første de første år. Afgiften skal ellers betales med 2/3 del til jul dette år, og den sidste 1/3 del til majdag til Nordborg Amtsregister, og ellers i de følgende år til den fastsatte tid. 
 
§ 11. 
Den engang fastsatte afgift kan ikke forhøjes i fredstid, og hvis ejeren driver og bebor ejendommen, er han fritaget for indkaldelse i den danske hær. I krigstid er ejeren underkastet de samme vilkår som andre ejere af friejendomme. Når alle købere og ejere af parcellerne er fritaget for alle amtskørsler i fredstid, må de dog, når det allerhøjeste Kongelige Herskab og følge kommer til øen, være behjælpelig med ved hen og tilbage kørsel. Sådanne kørsler skal kun udføres når det øvrige Nordborg Amts beredskab ikke strækker til. Køretøjer skal efter endt kørsel, straks tilbagesendes. 
 
§ 12. 
Hvad førhen er nævnt i slutningen af § 2, om vedligeholdelse af skellene, gælder også hvor parcellerne grænser op til de kongelige skove, men målene gælder kun til volden eller grøften, ikke til midten af dem. 
 
§ 13. 
Åer og vandløb forbliver i deres oprindelig løb, og kan ikke omledes anden vej. Ingen må hindre afstrømningen ved at afdæmme for disse, og enhver landligger skal oprense vandløbene i en sådan dybde og brede så overfladevandet uhindret kan afstrømme. Hvis en landligger ikke kan komme af med overfladevandet, har han lov til at overføre en ledning over en anden mands grund. 
 
§ 14. 
Hærveje og landeveje, såsom de nødvendige biveje er udlagt og afmærket og ikke malt med i arealerne. De udlagte biveje vedligeholdes af landliggerne og af dem der bruger dem. Hærveje og landeveje vedligeholdes af det offentlige, og er de nye ejere uvedkommende. 
 
 
 
fortsætter under de enkelte paraceller  
§ 15. 
Samtlige overtagere og efterfølgende ejere af de nye familiebrug må betale de offentlige skatter efter antal tønder land, og er pligtig til at lade deres korn formale på den mølle der er angivet i beskrivelsen. Dog fritages forpligtelsen, hvis møllen er under reparation eller, hvis der indtræffer vand eller vindmangel. Først efter at kornet har henstået på møllen i 3 dage uden at blive malet, må der køres til en anden af ham bekvemt beliggende mølle. 
 
§ 16. 
Samtlige købere af de nye familiebrug bliver tillagt Nordborg Kirke, men er fritaget for at betale kirketiende og alt udover de almindelige kirkegårdsanlæg, afgifter offer. 
 
§ 17. 
Over og underjagten er ikke medregnet i handelen, og står til Hans Kongelige Højheds afbenyttelse. 
 
§ 18. 
De nye ejere og familiebrugere er lige som alle andre underlagt Nordborg Amts retsvæsen. 
 
§ 19. 
Ved overdragelsen af parcellerne, og når køberen har betalt den første 1/3 del af købesummen, og opfyldt de i § 5 nævnte forpligtelser, modtager enhver een af Hans Kongelig Højheds underskrevne købekontrakt på den overtagne parcel, og betaler for dette den almindelige omkostningsgebyr. For det stemplede papir. 
 
§ 20. 
Til slut tjenes til efterretning, at straks efter salget af parcellerne bliver samtlige avlsbygninger til Ladegaarden udbudt til salg ved offentlig auktion til nedbrydning. Denne må påbegyndes Johannes 1773 (6 maj) og materialet skal være fjernet, og pladsen ryddet i løbet af et år. Materialet kan betales straks, eller med 1/3 del straks og med kaution for resten. 
 
 
Bemærkninger. 
 
Af årlig canon (afgift) bliver der pålagt parcellerne 16-21, 1 rigsdaler for hver anførte tønder land. Der gives køberne af disse parceller visse friheder, sådan at der de første 6 år kun skal betales den halve canon med en ½ rigsdaler pr. tønde land. Efter denne tids forløb skal der svares den fulde canon med 1 rigsdaler pr. tønder land. 
 
Købere af parcel 16-21, som alle har fået tildelt et stykke engjord i Møllemaj, må være enige om at bjærge høet på en gang. I den tid har mølleren på "Vestermølle" pligt til at lade være med at bruge vandmøllen i 8 dage. 
 
Alle må mindst en gang om året rense bækken som går igennem engen. 
 
Køberne af parcel 16-20, har alle deres vej til deres engstykke over den sydlige ende af Vesterkobbel, hvor der på parcel 21 er lavet en vej. Ligesom der også er afsat en vej over de afmærkede engstykker, så alle kan komme til deres grundstykke. 
 
Det tjener disse købere til efterretning, at fiskeriforpagteren af Hopsø ikke må lade vandstanden i Hopsø stå højere end til en anbragt sten i parcel nr. 20. 
 
 
 
Almindelige bemærkninger. 
 
Alle ejere af parcellerne har den frihed, hvis deres jord grænser til Nordborg Sø eller Hopsø, af benytte rørskæret, 4 rute ud fra bredden. 
 
Alle skel laves i fællesskab, hvis ikke der er nævnt undtagelser i beskrivelsen. Undtagelserne hører til dem, hvis jord grænser mod Nordborg by, præstegårdsjord og mod offentlige veje. Disse skel er ejeren alene om at vedligeholde. 
 
Til slut bemærkes at brugerne af parcellerne 1, 2, 3, 4 og 5, skal lade deres korn formale på "Havnbjerg Mølle". 
Parcellerne 6, 7, 8, 9, 10 og 22, skal lade deres korn formale på "Oksbøl Mølle". 
Parcellerne 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 og 23, skal køre til "Vestermølle". 
 

 
Web Design © Claus - Drives og administreres af Egen sogns lokalhistoriske forening